שכרות, חוק מרפי ומה שבניהם.
סיימת לשתות כוסית נוספת (ואחרונה בהחלט). אתה מתלבט , האם לקחת מונית הביתה או לנהוג ברכב? אתה בוודאי מרגיש טוב, בשליטה מוחלטת, ולאחר התלבטות קצרה- אתה נכנס לרכב ו.. מתחיל לנהוג. תוך כדי נסיעה שקטה נעימה ורגועה ,אתה מבחין מרחוק באורות כחולים אדומים מהבהבים, הדופק מתחיל להתגבר, מתחילה זיעה בכפות הידיים, אתה מתקרב ומבחין שהגעת למחסום שיכרות של משטרת התנועה, ואתה ידידי הכוכב הראשי, שוטר חמור סבר מסמן לך, עם פנס לעצור בשוליים לבדיקת שכרות.
זה בדיוק הרגע חברים יקרים, שכל נהג שנתפס נוהג בשכרות היה רוצה לחזור לאחור במנהרת הזמן ( אם היה כזה דבר כמובן) לאותה דילמה של האם לנהוג או לקחת מונית. אתה מנסה להרשים את השוטר ולהיראות "קול" לדבר בביטחון אבל ריח האלכוהול החריף הנודף מפיך מסגיר אותך.ושוטרי התנועה מה לעשות ניחנו בחוש ריח מפותח ביותר. בהקשר זה חשוב לציין כי שוטר רשאי לדרוש בדיקת נשיפה מכל נהג או ממונה על הרכב, ואינו צריך חשד לנהיגה בשכרות( ריח אלכוהול, התנהגות וכו')
השלב הבא הינו בדיקה מקדמית שעושה לך השוטר בעזרת מכשיר קטן שנקרא "נשיפון", מכשיר זה בודק האם קיימת אינדיקציה לאלכוהול, או במילים אחרות האם כדי לשוטר לעכב אותך לצורך בדיקה במכשיר ה"ינשוף". לאחר שנשפת במכשיר ה"נשיפון" יקבל השוטר תוצאה משוערת של כמות האלכוהול שנמצא בגופך, ויחליט מה המשך הטיפול בך, כל זאת ביחס לשאלה, האם אתה משתייך ל"אוכלוסיה המיוחדת" ? זוכרים נהג חדש, ציבורי , צעיר, וכו' תעוכב לבדיקת "ינשוף בתוצאה של יותר מ – 50 מ"ג .או שאתה נהג רגיל ולכן תעוכב לבדיקת "ינשוף" בתוצאה של יותר מ – 290 מ"ג.
חשוב לציין בהקשר הזה כי מכשיר ה"נשיפון" אינו מדויק ולא ניתן להרשיע נהג בעבירה של נהיגה בשכרות רק על סמך תוצאה שהתקבלה במכשיר ה"נשיפון". בנוסף לכך חשוב לא פחות לציין כי לא קיימת חובה חוקית לבצע בדיקה במכשיר ה "נשיפון", במילים אחרות הנהג רשאי לסרב לבצע את הבדיקה ואם סירב לא תופעל נגדו כל סנקציה עונשית בגין הסירוב לבדיקה , אולם נהג שסירב לבדיקה במכשיר ה"נשיפון" יעוכב ככל הנראה לבדיקה במכשיר ה"ינשוף" בדיקה אשר אותה הוא חייב לבצע.
לסיכום: לבדיקה במכשיר ה"נשיפון" ניתן לסרב לבצע, לבדיקה במכשיר ה"ינשוף אסור לסרב וחייב לבצע, לא להתבלבל בין שני המכשירים.
"נשיפון"
"ינשוף"
לאחר שנכשלת בבדיקה או במקרה בו סירבת לבצע את בדיקת ה"נשיפון" – השוטר יודיע לך כי אתה חשוד בנהיגה בשכרות והחל מרגע זה אסור עליך, לאכול, לשתות, לעשן, ו/או להחדיר דבר מה לפיך או לאפך ( תרסיסים אבקות וכו'), עד לסיום הבדיקה במכשיר הינשוף.
בזמן שיחלוף עד לבדיקת ה"ינשוף" השוטר יתחקר אותך בשאלות , מה שתית? מה אכלת? מהיכן נהגת? וכו', לא מומלץ לנדב מידע מיותר, לעיתים נהגים מורשעים על סמך העובדה ,שהודו כי שתו אלכוהול לפני שנהגו הרכב. בשלב הבא השוטר יבצע לך " בדיקת מאפיינים" הכוללת שלושה מבחנים, מבחן עמידה, מבחן הליכה על קו ,מבחן הבאת האצבע לאף, בכל המבחנים חייב השוטר להסביר לך כיצד לבצע את המבחן, ובסיום השוטר כותב ע"פ התרשמותו בלבד , איך ביצעת את המבחנים. עובדה זו נותנת יתרון לא הוגן לשוטר שבמקרים לא רבים מחמיר וכותב דברים לא נכונים כדי לסבך אותך יותר. יצוין כי ניתן להרשיע נהג בעבירה של נהיגה בשכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים. חשוב להדגיש כי אין חובה בחוק לבצע בדיקת מאפיינים, ולא תופעל שום סנקציה נגד נהג שסירב לבדיקה.