נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התנועה הקשות ביותר. במקרים רבים היא הגורם לתאונות דרכים מחרידות עם פגיעות בנפש. החוק, המשטרה ובתי המשפט רואים את הנושא בחומרה רבה והדבר בא לידי ביטוי במדיניות האכיפה, וגם הענישה. העונש המינימלי על נהיגה בשכרות הוא שנתיים פסילה. אך לצד חומרת הבעיה ישנן שאלות משפטיות שונות, כמו למשל ספקות לגבי מהימנות הבדיקות או ההבחנה בין נהיגה בשכרות לבין נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
מהי הכמות המותרת? מהם העונשים? מה עושים כאשר נתפסים והאם הבדיקות הן חובה? במאמר זה ניגע בסוגיות המרכזיות הקשורות לנהיגה בשכרות. אך אנו מדגישים כי במידה והואשמתם בנהיגה בשכרות, חשוב לפנות לייעוץ אישי באמצעות עורך דין תעבורה.
החוק קובע את ריכוז האלכוהול המותר בנשיפת אוויר או בדיקת דם, תוך כדי הפרדה בין שתי אוכלוסיות:
נהגים המוגדרים כאוכלוסייה מיוחדת, ועבורם ישנה אכיפה מחמירה יותר הם:
- נהגים חדשים.
- נהגים צעירים מתחת לגיל
- נהגים ברכב מסחרי, או רכב עבודה, שמשקלם עולה על 3500 ק“ג.
- בעת נהיגה ברכב ציבורי.
עבור נהגים אלו נקבע כי רמת אלכוהול העולה על 50 מיקרוגרם בבדיקת אוויר נשוף או מעל 10 מיליגרם ב 100 מיליליטר דם, תחשב לנהיגה בשכרות.
עבור יתר הנהגים הרמה המותרת היא עד 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף או עד 50 מיליגרם אלכוהול ב 100 מיליליטר דם. בפועל האכיפה מתבצעת מעל 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף.
כמה נקודות לגבי הגבלת מהירות:
- מגבלות מהירות והסביב
- ניטור מגבלת מהירות
- שינויים במגבלת המהירות
- אכיפת מגבלות מהירות
מהו העונש על נהיגה בשכרות?
במידה ותתפסו על נהיגה בשכרות, אתם צפויים לעמוד לדין ולקבל עונשים חמורים. אך עוד בטרם תגיעו אל בית הדין לתעבורה, ישנן פעולות מיידיות של פסילה מנהלית שהמשטרה יכולה לנקוט במקום.
- קצין משטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה למשך 30 יום.
- במידה והעבירה (נהיגה בשכרות) גרמה לתאונת דרכים, קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה ל 60 יום.
- במידה ומדובר בתאונת דרכים קטלנית, פסילה מנהלית למשך 90 יום.
המשטרה יכולה לבצע גם השבתה מנהלית של הרכב ל 30 יום.
על פי החוק בית המשפט יכול לבטל או לקצר פסילת רישיון מנהלית, אך אפשרות זאת היא בגדר תאורטית ובתי המשפט אינם נוהגים לעשות זאת.
עמידה לדין בגין נהיגה בשכרות
לאחר שנתפסתם על נהיגה בשכרות אתם צפויים לעמוד לדין בפני בית משפט לתעבורה. כפי שכבר אמרנו זוהי אחת העבירות החמורות והענישה בהתאם.
חוקי התעבורה קבעו עונש מינימלי של שנתיים פסילת רישיון לנהג שהורשע בנהיגה בשכרות, וזאת לצד העונשים האחרים. במידה וזוהי הרשעה שנייה בתקופה של שנה מאז סיום תקופת הפסילה הקודמת, החוק קובע עונש מינימלי של פסילה ל 4 שנים.
השופטים אינם רשאים לפסול לתקופה הקצרה מזו הכתובה בחוק, אך בעזרת עורך דין תעבורה לעתים ניתן להפחית את האישום מנהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול.
בנוסף לפסילת הרישיון, החוק מאפשר לשופטים לקבוע עד שנתיים מאסר בפועל במקרה של נהיגה בשכרות.
יש לציין כי במקרים רבים לצד העבירה של נהיגה בשכרות ישנם גם אישומים אחרים הקשורים לעבירות התנועה ותאונות הדרכים שהתרחשו בעקבות הנהיגה בשכרות.